آموزشی مذهبی
|
||
شنبه 16 آذر 1392برچسب:, :: 12:31 :: نويسنده : حمید امامی راد
باقیات صالحات از مسائل مهمی است که قرآن نیز در دو آیه بر آن تأکید کرده است: «وَ یَزِیدُ اللَّهُ الَّذِینَ اهْتَدَوْاْ هُدًى وَ الْبَاقِیَاتُ الصَّالِحَاتُ خَیرْ عِندَ رَبِّکَ ثَوَابًا وَ خَیرْ مَّرَدًّا» ؛ « الْمالُ وَ الْبَنُونَ زینَةُ الْحَیاةِ الدُّنْیا وَ الْباقِیاتُ الصَّالِحاتُ خَیْرٌ عِنْدَ رَبِّکَ ثَواباً وَ خَیْرٌ أَمَلاً». قطعا باقیات صالحات از موضوعات مهمی بوده که برای لزوم تلاش در کسب آن، روایات بسیاری وجود دارد و حتی در روایتی از باقیات صالحات تعبیر به گنج شده است که گنج واقعی برای انسان، همین میتواند باشد: «امام صادق(ع) فرمود: خداى عز و جل به موسى فرمود: در شب و روز مرا بسیار یاد کن و هنگام ذکر من خاشع باش، و به هنگام بلا شکیبا باش، و پیش ذکر من آسوده باش و مرا پرستش کن و چیزى را شریک من قرار مده، بازگشت همه به سوى من است، اى موسى مرا (براى روز درماندگى) ذخیره خود ساز، و گنج (باقیات صالحات) کردارهاى شایسته و پاینده خود را به من بسپار» اما در تعریف و بیان این اصطلاح دو نوع تعریف وجود دارد: ۱٫ «باقیات صالحات؛ اعمال صالحى است که نزد خدا محفوظ مىماند و باعث شکر و اجر عظیم خداوند مىشود». ۲٫ تعریفی محدودتر از تعریف پیشین نیز وجود داشته و مصادیق آن نیز خاصتر از معنای اول میباشد؛ بنابر این تفسیر، باقیات صالحات، هر فکر و ایده و گفتار و کردار صالح و شایستهاى است که طبعاً باقى مىماند و اثرات و برکاتش در اختیار افراد و جوامع قرار مىگیرد.به بیان دیگر، بعد از مرگ نیز خیر شخص باقی مانده و قابلیت افزایش و خیر رسانی به مرده را نیز دارد. بنابر معنای اول؛ موارد و مصادیق باقیات صالحات بسیار گسترده میباشد و اعمال بسیاری را در بر میگیرد. در روایات و سخن اندیشمندان دینی نیز مصادیق گوناگونی برای باقیات صالحات ذکر شده است که البته هیچکدام در مقام بیان حصر این اصطلاح در معنای مورد نظر خود نبودهاند؛ لذا میتوان مفهوم وسیعی برای این اصطلاح در نظر گرفت.
در اینجا تعدادی از مصادیق باقیات صالحات را بر اساس روایات و کلام بزرگان بر میشمریم: ۱٫ ذکر گفتن : «امام باقر(ع) فرمود: رسول خدا(ص) از کنار مردى عبور میکرد که در باغش درخت میکاشت. پس آنحضرت(ص) در کنارش ایستاد و فرمود: تو را راهنمائى نکنم بر کاشتن درختى که ریشهاش پا برجاتر و میوههایش زودرستر و بهتر و پایندهتر باشد؟ عرض کرد: چرا مرا رهنمائى فرما اى رسول خدا، فرمود: چون بامداد کنى و شام کنى بگو: «سبحان اللَّه و الحمد للَّه و لا اله الا اللَّه و اللَّه اکبر»؛ زیرا اگر آنرا بگویى به شماره هر تسبیحهاى ده درخت در بهشت دارى (که هر درختى از آنها یکنوع) از انواع میوهها (میدهد) و آنها از (باقیات صالحات) است». در این روایت اگرچه تعدادی از ذکرها بیان شده است، ولی میتوان این استنباط را داشت که هر ذکری که در آن یاد خداوند و حمد و ثنای او وجود داشته باشد، میتواند مصداقی از باقیات صالحات قرار گیرد. ۲٫نماز خواندن : «امام صادق(ع): باقیات صالحات همان نماز شب و دعای سحر است». ۳٫محبت کردن : در برخی از روایات نیز محبت اهل بیت به عنوان باقیات صالحات شمرده شده است: «امام صادق(ع) به حصین بن عبد الرحمن فرمود: محبت ما اهل بیت را کوچک مشمار که آن از باقیات صالحات است». «ابوبصیر میگوید: امام صادق(ع) در بیان باقیات صالحات فرمودند که همان ائمه اطهار میباشند». ۴٫ فرق بین علم وثروت : معانی کلی دیگری نیز در ضمن معنای باقیات صالحات ذکر شده است: «باقیات صالحات همان علم و عمل درست است و این دو بهتر از مال و مقام هستند؛ زیرا نفع این دو دائمی و باقی میباشد اما مال و مقام، از بین میروند». اینها موارد و مصادیقی بودند که در احادیث و تفاسیر برای باقیات صالحات به معنای اول، ذکر شدهاند اما همانگونه که گفته شد اینها در مقام حصر نبوده و تنها ذکر مصداق میباشد و این اصطلاح میتواند دایره بسیار وسیعی را در بر بگیرد.
«امام صادق(ع): اجر و پاداشى انسان را (پس از مرگ) دنبال نمیکند مگر سه خصلت: ۱٫ صدقه جاریهاى که پس از مردن شخص نیز جریان داشته باشد و این صدقه حتی اگر تا روز قیامت هم باقى باشد، پاداشش به آن شخص میرسد. صدقه و خیراتى که وقف نموده که به ارث وارث نیز نرسد.
«امام صادق(ع) فرمود: شش خصلت است که مؤمن بعد از مردن از آنها بهرهمند میگردد :
۱٫ فرزند صالحى که براى او استغفار نماید. ۲٫ قرآنی که از خود به یادگار گذاشته و پس از مرگش خوانده مىشود. ۳٫ چاه آبى که حفر کرده و در اختیار مردم گذاشته است. ۴٫ درختى که غرس کرده. ۵٫ آبى که به جریان انداخته و وقف کرده. ۶٫ روش نیکویى که پس از مرگش مردم به آن عمل میکنند.».روایات دیگری نیز وجود دارند که این معانی را ذکر کردهاند
باقیات صالحات در قرآن خدا در سوره »یس« مىفرماید : اگر از شما خیریهاى بماند ، ما ثواب آن را حتى بعد از مرگ شما ، به پاى شما حساب مىکنیم و تا آن خیریه باشد ، ثوابش را براى شما مىنویسیم . ممکن است شما از دنیا بروید ، ولى کار خیر شما دوهزار سال برپا بماند . مدرسه ، مسجد ، درمانگاه ، راه سازى و غیره . هر کس از کار خیر شما استفاده کند ، ما به پاى شما ثواب مىنویسیم و پرونده شما را با مردن شما نمىبندیم : » وَ نَکْتُبُ مَا قَدَّمُواْ وَ ءَاثَرَهُمْ « اگر کتابى بنویسید که مردم از آن استفاده کنند ، جادهاى بکشید که مردم از آن رفت و آمد کنند ، درختى بنشانید که مردم از میوه سایه آن درخت بهرهمند شوند ، ما پرونده شما را نمىبندیم .
نظرات شما عزیزان:
آخرین مطالب پيوندها
![]() نويسندگان |
||
![]() |